Kruche cynamonowe

0 (0 ocen)

Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki kawy lub kubka mleka.

Składniki:

  • 250 g mąki
    150 g zimnego masła
    150 g cukru
    szczypta soli
    1-2 łyżki wody
    4 łyżeczki cynamonu
    1 jajko

Kruche cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtko od białka. Na stolnicy wysypujemy mąkę, 100 g cukru, sól, żółtko. dodajemy margarynę. Zagniatamy ciasto i w razie konieczności dodajemy łyżkę lub dwie wody. Zagniecione ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Resztę cukru łączymy z cynamonem. Białko roztrzepujemy trzepaczką.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy foremką – u mnie okrągłą – ciasteczka, a na środku mniejsze kółka (kieliszkiem). Ciasteczka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem z cynamonem. Ciastka układamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym lub posmarowanej tłuszczem.
  • 4. Ciastka pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180-190 stopni około 10-15 minut. Gdy ciastka ostygną ściągamy z blachy.

Komentarze

Podobne przepisy