Kruche ciasto z lekką budyniową pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To ciasto jest bardzo proste, pyszne i zawsze wychodzi. Moja rodzina je uwielbia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO 2,5 szklanki mąki pszennej 250g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek
    PIANKA 5 białek 1 jedna szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu waniliowego lub smietankowego 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
    500g malin

Kruche ciasto z lekką budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO Z podanych składników zagniatamy ciasto. dzielimy go na dwie części ok 60% i 40%. Wkładamy do zamrażalki na ok 1h. Blachę o wymiarach 33x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. zetrzeć na tarce większą czesć ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w tem 190C przez ok 20 min. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
    PIANKA: Ubijamy na sztywno białka. Następnie wsypujemy powoli cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypujemy proszek budyniowy. Strużką wlewamy olej, miksując do połączenia. na zimny spód ciasta wykładamy piankę. Wyrównać i układać maliny owoce lekko wepchnąć w piankę. na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w tem 190C przez ok 30-40 min

Komentarze

Podobne przepisy