Bardzo smaczna prosta tania i szybka potrawa nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej :)
30 min
Składniki:
4 ziemniaki ugotowane w skórce (lub ziemniaki pozostałe z obiadu), warzywa wyłowione z rosołu włącznie z zieleniną,jedno jajo,sól ,pieprz mąka kukurydziana(szklanka) i skrobia ziemniaczana 2 łyżki
Krokieciki bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmielić w maszynce do mięsa ziemniaki obrane i wszystkie warzywa z rosołu(marchew,cebula.por,seler itp.) Należy zwrócić uwagę aby warzywa były dobrze odsączone,dodać jajko.skrobię ziemniaczaną ,sól pieprz do smaku,wymieszać dodać około szklanki mąki kukurydzianej tak aby ciasto dało się zagnieść i zrobić podłużny wałek i pokroić w prostokąty smażyć do złotego koloru na oleju potem odsączyć.pyszne smakują nie tylko osobom na diecie bezglutenowej można je zrobić w wersji pikantnej i ładodnej zależnie od gustu.
Porady
olej na patelni musi być dobrze rozgrzany i w nie za małej ilości.
Komentarze