Krokieciki

5 (181 ocen)

gdy zostanie nam mięso z rosołu możemy przyrządzić pyszne krokieciki

Składniki:

  • Ciasto:
    1 jajko
    sól
    ½ szkl. mleka
    ½ szkl. wody
    2 łyżki oleju
    mąka
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej

    Farsz:
    mięso z rosołu
    sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
    ½ cebuli
    1 jajko

    Panierka:
    jajko
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokieciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wymieszać jajko z solą, wodą i mlekiem, dodawać mąką w takiej ilości aby powstało lejące się ciasto, na końcu dodać olej i sodę. Smażyć cienkie naleśniki z obu stron.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Mięso zmielić w maszynce. Wymieszać mięso z cebulą, przyprawić, dodać jajko- wyrobić na jednolitą masę.
    Naleśnik posmarować farszem, zwinąć w krokiet
  • 3. Panierować najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron. Podawać z czerwonym barszczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować