Krewetki tygrysie obrane ( jeśli kupowane w paczkach, to jedna paczka wystarczy, jeśli nie to około 3 garści )
Lampka białego, półwytrawnego wina
sól, pieprz,
ząbki czosnku ( 3)
oliwa z oliwek ( ok pół szklanki )
3 łyżki soku z cytryny
Krewetki w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki rozmrażamy. Doprawiamy je solą, pieprzem, sokiem z cytryny, POŁOWĄ lampki wina, pokrojonymi ząbkami czosnku i oliwą.
2.Całość odstawiamy na ok 3 godziny.
3.Po tym czasie, krewetki gotowa są do podduszenia na patelni.
4.Patelnię rozgrzewamy, i wsypujemy krewetki. Zmniejszamy ogień na tzw '' wolny '', podlewamy resztą wina i przykrywamy. Tak dusimy ok 15 min.
Porady
Krewetki świetnie smakują również jako potrawa z grilla. Jeśli chcemy taką przyżądzić, zamiast podduszania, połóżmy je na rozgrzanym grillu i pieczmy przez ok 5-7 min
Komentarze