• Krewetki w winie

    Dodane przez: CallMeKatie

  • Tygrysie krewetki z nutą wina i czosnku

  • Składniki

    Krewetki tygrysie obrane ( jeśli kupowane w paczkach, to jedna paczka wystarczy, jeśli nie to około 3 garści )
    Lampka białego, półwytrawnego wina
    sól, pieprz,
    ząbki czosnku ( 3)
    oliwa z oliwek ( ok pół szklanki )
    3 łyżki soku z cytryny

  • Sposób przygotowania

    1.

    Krewetki rozmrażamy. Doprawiamy je solą, pieprzem, sokiem z cytryny, POŁOWĄ lampki wina, pokrojonymi ząbkami czosnku i oliwą.

    2.

    Całość odstawiamy na ok 3 godziny.

    3.

    Po tym czasie, krewetki gotowa są do podduszenia na patelni.

    4.

    Patelnię rozgrzewamy, i wsypujemy krewetki. Zmniejszamy ogień na tzw '' wolny '', podlewamy resztą wina i przykrywamy. Tak dusimy ok 15 min.

  • Rady

    Krewetki świetnie smakują również jako potrawa z grilla. Jeśli chcemy taką przyżądzić, zamiast podduszania, połóżmy je na rozgrzanym grillu i pieczmy przez ok 5-7 min

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zdrowie_na_talerzu, dania_dla_urody, sezonowe_przysmaki, z_roznych_stron_swiata
  • 0 komentarzy

Dodane przez: CallMeKatie

CallMeKatie 20

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-07-15T15:00:03+02:00

27 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »