Krewetki w winie

  • wyświetlono: 39 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tygrysie krewetki z nutą wina i czosnku

Składniki

Krewetki tygrysie obrane ( jeśli kupowane w paczkach, to jedna paczka wystarczy, jeśli nie to około 3 garści )
Lampka białego, półwytrawnego wina
sól, pieprz,
ząbki czosnku ( 3)
oliwa z oliwek ( ok pół szklanki )
3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Krewetki w winie

  • 1. Krewetki rozmrażamy. Doprawiamy je solą, pieprzem, sokiem z cytryny, POŁOWĄ lampki wina, pokrojonymi ząbkami czosnku i oliwą.
  • 2. Całość odstawiamy na ok 3 godziny.
  • 3. Po tym czasie, krewetki gotowa są do podduszenia na patelni.
  • 4. Patelnię rozgrzewamy, i wsypujemy krewetki. Zmniejszamy ogień na tzw '' wolny '', podlewamy resztą wina i przykrywamy. Tak dusimy ok 15 min.

Porady

Krewetki świetnie smakują również jako potrawa z grilla. Jeśli chcemy taką przyżądzić, zamiast podduszania, połóżmy je na rozgrzanym grillu i pieczmy przez ok 5-7 min

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

image-0509mtw

Dodane przez: in-humility

PIECZARKI W ZALEWIE POMIDOROWEJ

Pieczarki takie możemy jeść na...

image-15teo1b

Dodane przez: in-humility

KRĄŻKI CEBULOWE

Krążki cebulowe to pyszna i lekka...

image-0ndudig

Dodane przez: in-humility

BRUSCHETTA

Aromatyczne, błyskawiczne grzanki...

image-1qnyvno

Dodane przez: in-humility

SZAKSZUKA, czyli pomidory z jajkami z patelni

Doskonała tunezyjska potrawa zamiast...

image-178egqj

Dodane przez: Mniam1

Galaretka z kurczakiem i szynką

Wytrawna galareta z kurczakiem,...

image-06l2n9b

Dodane przez: Kasja1986

Frytki z awokado

Chrupiąca panierka chlebowa z dodatkiem...