Krewetki w winie

0 (0 ocen)

Tygrysie krewetki z nutą wina i czosnku

Składniki:

  • Krewetki tygrysie obrane ( jeśli kupowane w paczkach, to jedna paczka wystarczy, jeśli nie to około 3 garści )
    Lampka białego, półwytrawnego wina
    sól, pieprz,
    ząbki czosnku ( 3)
    oliwa z oliwek ( ok pół szklanki )
    3 łyżki soku z cytryny

Krewetki w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki rozmrażamy. Doprawiamy je solą, pieprzem, sokiem z cytryny, POŁOWĄ lampki wina, pokrojonymi ząbkami czosnku i oliwą.
  • 2. Całość odstawiamy na ok 3 godziny.
  • 3. Po tym czasie, krewetki gotowa są do podduszenia na patelni.
  • 4. Patelnię rozgrzewamy, i wsypujemy krewetki. Zmniejszamy ogień na tzw '' wolny '', podlewamy resztą wina i przykrywamy. Tak dusimy ok 15 min.

Porady

Krewetki świetnie smakują również jako potrawa z grilla. Jeśli chcemy taką przyżądzić, zamiast podduszania, połóżmy je na rozgrzanym grillu i pieczmy przez ok 5-7 min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy