Kremówka z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 35 min

Znakomite ciasto na upały - delikatne i orzeźwiające

  • 3 godz. 35 min

Składniki:


  • Biszkopt:
    4 jajka,
    pół szklanki cukru,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    2/3 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    Krem:
    szklanka śmietany 30% (kremówki),
    2 łyżki cukru pudru,
    300 g serka homogenizowanego waniliowego,
    3 łyżeczki żelatyny,
    Dodatkowo:
    50 dag czerwonych porzeczek (oberwanych z gałązek),
    2 galaretki czerwone

Kremówka z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka ubić z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy żółtkowo-cukrowej dodać mąki wymieszane z proszkiem i pianę. Masę delikatnie wymieszać i wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy ok. 28 cm. Piec 25 minut w 145*C z termoobiegiem. Ciasto wystudzić przekroić na 2 placki.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 300ml wrzątku, wystudzić i ostawić aby lekko stężały. Na dolny placek wysypać porzeczki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny.
  • Kremówka z porzeczkami 3. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzątku i ostudzić, połączyć z serkiem homogenizowanym. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać z serkiem. Krem wyłożyć na masę z galaretek i porzeczek i przykryć drugim blatem biszkoptu lekko dociskając. Kremówkę chłodzić ok. 2 godziny. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem i gałązkami porzeczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy