Kremówka z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żółtka ubić z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy żółtkowo-cukrowej dodać mąki wymieszane z proszkiem i pianę. Masę delikatnie wymieszać i wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy ok. 28 cm. Piec 25 minut w 145*C z termoobiegiem. Ciasto wystudzić przekroić na 2 placki.
2.Galaretki rozpuścić w 300ml wrzątku, wystudzić i ostawić aby lekko stężały. Na dolny placek wysypać porzeczki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny.
3.Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzątku i ostudzić, połączyć z serkiem homogenizowanym. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać z serkiem. Krem wyłożyć na masę z galaretek i porzeczek i przykryć drugim blatem biszkoptu lekko dociskając. Kremówkę chłodzić ok. 2 godziny. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem i gałązkami porzeczek.
Komentarze