Krem z porów i ziemniaków

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Krem można podawać i na zimno, i na ciepło.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 duże pory
    łyżka masła
    duża cebula
    4 duże ziemniaki
    1/4 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki majeranku
    liść laurowy
    5 szkl. bulionu z kurczaka
    1/4 szkl. śmietanki 30-proc.
    sól, pieprz

Krem z porów i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory oczyszczamy. Cebulę obieramy. Ziemniaki obieramy i myjemy. Wraz
    z porem i cebulą kroimy w plastry.
  • Krem z porów i ziemniaków 2. Na małym ogniu roztapiamy masło. Wkładamy pory i cebulę, dusimy ok. 10 minut. Dodajemy ziemniaki. Doprawiamy i jeszcze chwilę dusimy. Wkładamy
    liść laurowy. Wsypujemy tymianek i majeranek. Dusimy jeszcze 15 minut.
  • 3. Do warzyw wlewamy wrzący bulion i gotujemy 30 minut na małym ogniu.
    Zupę zabielamy śmietaną, miksujemy i studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Komentarze

Podobne przepisy