Kotlety ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 40 min

Chrupiace na zewnatrz.Mięciutkie w środku.

  • 40 min

Składniki:

  • ugotowane, zmielone ziemniaki - 400g
    jajko - 2 sztuki
    sól, pieprz
    olej rzepakowy - 30g
    maka żytnia pełnoziarnista - 50g
    cebula - 30g
    masło - 10g

Kotlety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozgrzewamy na patelni. Przesmażamy na nim posiekana cebulę.
  • 2. Zmielone ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy jajka, połowę maki, cebulę. Doprawiamy sola i pieprzem.
    Pozostała makę wysypujemy na talerzyk.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy ziemniaczanej formujemy kotleciki. Panierujemy je w mace i smażymy na brazowy kolor z obu stron.

Porady

Można wykorzystać ziemniaki, które zostały z wcześniejszego obiadu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy