Kotlety drobiowe w płatkach kukurydzianych (bezglutenowe)

0 (0 ocen)

  • 15 min

Moja dzisiejsza propozycja pokaże jak możemy wykorzystać płatki kukurydziane do przygotowania chrupiącej i niezwykle smakowitej panierki, która będzie otulała delikatne kotlety drobiowe. Panierka w tej wersji nie zawiera glutenu.

  • 15 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
    - olej rzepakowy (do smażenia)

    PANIERKA:
    - płatki kukurydziane (w pełni bezglutenowe)
    - mleko (około 50 ml)
    - mąka gryczana
    - jajko

    PRZYPRAWY:
    - papryka słodka (mielona)
    - pieprz (grubo mielony)
    - pieprz cayenne
    - sól do smaku

Kotlety drobiowe w płatkach kukurydzianych (bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną ze ścięgien i włókien pierś z kurczaka dzielimy na kotlety i delikatnie rozbijamy je przez folię spożywczą, dzięki czemu unikniemy rozerwania się mięsa. Rozbite kotlety oprószamy z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, doprawiamy szczyptą soli oraz słodką papryką i pieprzem cayenne. Następnie panierujemy kotlety, które najpierw obtaczamy w mące gryczanej, następnie w mleku i jajku, a na koniec z płatkach kukurydzianych, które wcześniej delikatnie rozgniatamy w dłoniach.
  • 3 3. Kotlety smażymy na oleju rzepakowym, na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podajemy z ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy