Ciekawe połączenie smaków - ryby i boczku, wspaniały smak.
35 min
Składniki:
Składniki:
50 dag filetu rybnego po rozmrożeniu lub świeżego
10 dag wędzonego boczku
2 duże jajka
2 łyżki mąki
1 średnia cebula
Olej do smażenia
Dowolna przyprawa do ryb
Pieprz, sól
Natka pietruszki do dekoracji
Kotlet rybny szarpany z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Filet rybny dokładnie opłukać, osuszyć, pokroić drobno, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, mąkę, 2 żółtka, przyprawę do smaku do ryb, boczek pokrojony w kostkę, wymieszać dokładnie. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do masy rybnej, bardzo delikatnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść niewielkie porcje masy rybnej, uformować małe placuszki, piec na rumiany kolor z dwóch stron, osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Na podgrzanym półmisku ułożyć ciepłą rybę, dowolną surówkę(u mnie z buraczków). Udekorować natką pietruszki. Danie smakuje zarówno na zimno jako przekąska lub na ciepło.
Porady
1.do masy rybnej można dodać 2,3 paski czerwonej papryki.
Komentarze