Kotleciki mielone otulone boczkiem

0 (0 ocen)

Propozycja dla tych, którym znudziły się tradycyjne mielone kotlety. Chrupiący bekon i ciągnący ser w środku urozmaicą codzienne menu i na pewno każdemu posmakują.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    2 ząbki czosnku
    szalotka
    kajzerka
    jajko
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka przyprawy gyros
    sól, pieprz do smaku
    ok 100 g żółtego sera
    14 cienkich plasterków bekonu
    olej do smażenia

Kotleciki mielone otulone boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i szalotkę bardzo drobno posiekać, bułkę namoczyć w wodzie. Odciśniętą kajzerkę wraz z jajkiem, bułką tartą, cebulką i czosnkiem przełożyć do mięsa. Całość przyprawić do smaku i wyrobić na gładką masę.
    Ser pokroić w kostkę. Nakładać sporą łyżkę masy mięsnej, w środek wkładać po kawałku sera i formować kotleciki. Kotlety owinąć 2 plasterkami bekonu i smażyć na niewielkiej ilości oleju na niedużym ogniu z każdej strony aby dobrze się wysmażyły. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Podawać z ziemniaczkami i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy