Kopytka xxl na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać,pokroić na mniejsze cząstki wsypać łyżkę soli i ugotować.Ostudzić.Zimne przepuścić przez maszynkę.
2.Dodać do nich jajko i mąkę.Wyrobić gładkie ciasto-jeśli klei się do rąk dosypać mąki.Urywać małe kawałki rolować rękami robiąc wałeczek.Lekko go spłaszczyć i ucinać kopytka.
3.W garnku zagotować wodę z łyżką soli.Kopytka wrzucać na wrzątek, lekko przemieszać.Gotować 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.Wyjąć na talerz łyżką cedzakową.Polać rozpuszczonym masłem i posypać cukrem.
Porady
Ta porcja jest dosyć duża-4 talerze.Należy dostosować proporcje do liczby osób.
Komentarze