Koperkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Doskonałe danie na każdą porę roku. Przepis jest prosty, ale zarazem oryginalny.

Składniki:

  • ● pęczek włoszczyzny
    ● łyżka masła
    ● 2 jajka
    ● 3 łyżki mąki
    ● 1/2 pęczka posiekanego koperku
    ● sól
    ● przyprawa uniwersalna
    ● 1/2 szkl. śmietany 12-proc.

Koperkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy wywar warzywny:
    do 1,5 l wrzącej, osolonej
    wody wkładamy umyte warzywa,
    gotujemy.
  • 2. Robimy lane kluski: mąkę
    wsypujemy do garnuszka,
    wbijamy jajka, wlewamy trochę
    wody i mieszamy, aż powstanie
    gładkie ciasto.
  • 3. Odcedzony z warzyw wywar
    zagotowujemy i cienką
    strużką wlewamy ciasto. Gdy
    kluseczki wypłyną, zdejmujemy
    garnek z ognia, dodajemy
    masło, koperek, śmietanę
    i przyprawę uniwersalną. Nie gotujemy, tylko
    krótko podgrzewamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2009

Komentarze

Podobne przepisy