Konfitura z jarzębiny

0 (0 ocen)

Konfitura z jarzębiny idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs oraz sera typu camembert

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny
    1 kg cukru
    4 jabłka
    2 łyżki soku z cytryny
    1 kieliszek brandy

Konfitura z jarzębiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarzębinę przebrać, oczyścić i zamrozić przez 1 dzień w foliowym worku
  • 2. Umyć , włożyc do wrzącej wody i gotować 10 min i odcedzić
  • 3. Jarzębinę wrzucić do garnka i zalać 500 ml wody, didać cukier i smazyć na małym ogniu co jakiś czas poruszając garnkiem
  • 4. Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę , skropić sokiem z cytryny i dodać do jarzębiny.
  • 5. Po kilku minutach smażenia zdjąć ognia i odstawić na kilka godzin.
  • 6. Czynność tą powtarzać do momentu aż owoce staną się szkliste.
  • 7. Na koniec dodać kieliszek brandy.
    Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i stawiać do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy