Konfitura pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna i efektowna konfitura, wspaniały dodatek do chleba, naleśników, ciastek. Zastępując cukier fruktozą mogę ją jeść podczas diety MM.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pomarańcza duża: 2 sztuki
    - cukier/fruktoza (ilośc zależy od słodyczy owoców i gustu): 10 łyżek

Konfitura pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę dokładnie szorujemy i gotujemy ze skórką w wodzie przez 2 godziny. Pilnujemy by przez cały czas była maksymalnie zanurzona, dolewamy wody jak wyparuje i przekręcamy pomarańczę, by ugotowała się równomiernie.
  • 2. Po 2 godzinach wyjmujemy owoc z wody (wody nie wylewamy) i kroimy na ćwiartki. Jeśli ma pestki to należy je usunąć. Lekko ostygniętą pomarańczę traktujemy blenderem.
  • 3. Papkę pomarańczową stawiamy na gazie i dosypujemy cukru/fruktozy. Podlewamy nieco wodą z gotowania. Smażymy to jakieś 15-20 minut często mieszając. Gotowe pakujemy do słoika. Jak ktoś zrobi więcej z zamiarem przechowywania to można pasteryzować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy