Konfitura aroniowo - gruszkowa

0 (0 ocen)

  • Średni

"konkurs_owocowy", polecam jako lek oraz wspaniałą przystawkę do białego sera, pasztetów, pieczonego indyka i kurczaka na słodko; dobroczynne działanie obok wybornego smaku sprawdzone od lat

  • Średni

Składniki:

  • - aronia: 2 kilogramy
    - gruszka: 1 kilogram
    - cukier: 0.5 kilograma

Konfitura aroniowo - gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronię przepuścić przez sokownik, odprowadzić sok. 1,5 szklanki soku odlać do garnka, następnie dodać farsz aronii i pokrojone na małe kawałki gruszki (ze skórką), dosypać cukier. Wymieszać i pozostawić na 2-3 godziny.
  • 2. Odstałą pulpę zagotować na małym ogniu i często mieszając gotować przez godzinę. Odstawić na jeden dzień (w temperaturze pokojowej).
  • 3. Zagotować, wymieszać kilkakrotnie aby gruszka dobrze się związała z aronią. Gorącą konfiturę włożyć do słoików.

Komentarze

Podobne przepisy