zaczyna się sezon malin więc proponuję pyszny deser na zimno, uda się każdemu
Składniki:
biszkopty do wyłożenia dna blachy
1/2 l śmietany 18%
1/2 l mleka
2 łyżki żelatyny
1/2 szk cukru
2 cukry waniliowe
3 kolorowe garaletki
po dużej garści malin i jagód
Kolorowy jogurtowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Garaletki rozpuścić każdą w szk wody, po zastygnięciu pokroić w kostkę. Mleko połączyć z cukrami i żelatyną, wymieszać i odstawić na 10 minut. Zagotować i ostudzić. Dodać śmietanę. Trzepaczką dobrze wymieszać , dodać garaletki i owoce, delikatnie wymieszać. Dowolna formę wyłożyć torebką foliową taka jednorazową , poukładać biszkopty i na to wlać masę. Odstawić do lodówki do zastygnięcia
Porady
można zrezygnować z biszkoptów, można zrobić z 1 lub dwoma garaletkami, czasem daję 250ml śmietany i 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
Komentarze