Kolorowe aleśniki z serem na truskawkach

0 (0 ocen)

  • 25 min

Miło wyglądające danie dla dzieci i dorosłych :)

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto jasne i ciemne:

    1 szklanka mleka x 2
    1 szklanka mąki pszennej x 2
    0,5 szklanki wody x 2
    1 jajko x 2
    1 łyżeczka cukru pudru x 2
    5 łyżek kakao ( dodatkowo, aby przyrządzić ciasto ciemne)
    olej do smażenia

    Nadzienie:

    kostka chudego twarogu
    3 łyżki mleka
    2 łyżeczki cukru pudru
    0,5 łyżeczki cynamonu
    Dodatkowo:
    kilka truskawek do dekoracji

Kolorowe aleśniki z serem na truskawkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować dwa rodzaje ciasta:jasne i ciemne. W pierwszej misce zmiksować wszystkie składniki ciasta na jednolitą, lejącą masę. Aby uzyskać ciasto ciemne w drugiej misce przyrządzić znów ciasto jasne i dodać kakao.
  • 2. Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju, nalać porcję jasnego ciasta następnie z ciasta ciemnego zrobić kilka zawijasów, aby powstał dwukolorowy wzór. Kolory ciast można dowolnie mieszać.
  • 3. Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce, dodać mleko, cukier i cynamon. Farsz nakładać na usmażone naleśniki i zwijać w ruloniki.
  • 4. Truskawki umyć i pokroić na plastry. Układać dookoła naleśników.

Komentarze

Podobne przepisy