Kokosowo-makowe z biszkoptami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Doskonałe na rodzinne spotkania...

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 6 białek
    - ¾ szkl. cukru
    - szkl. maku
    - 100 g wiórków kokosowych

    Krem:
    - 0,5 l mleka
    - 1 budyń o smaku waniliowym
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 3 łyzki mąki ziemniaczanej
    - cukier waniliowy
    - ½ szkl. cukru
    - 6 żółtek
    - 200 g masła

    Ponadto;
    - opakowanie okrągłych biszkoptów
    - kieliszek alkoholu
    -1/2 szkl. kawy rozpuszczalnej
    - czekolada mleczna
    - łyżka masła
    - wiórki kokosowe do obsypania

Kokosowo-makowe z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Delikatnie wymieszaj z
    makiem i wiórkami. Wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
    Piecz ok. 30 min w temp. 170 st.
  • 2. Część mleka roztrzep z mąkami, budyniem i żółtkami. Resztę zagotuj
    z cukrem. Ugotuj budyń. Po ostygnięciu utrzyj z masłem.
  • 3. Ciasto kokosowo-makowe nasącz alkoholem z kawą. Wyłóż krem budyniowy.
    Następnie nasącz biszkopty i rozłóż na masie.
  • 4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem. Polej nią
    biszkopty. Całość oprósz wiórkami kokosowymi. Schłódź w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy