Kokosowe koszyczki

0 (0 ocen)

Coś dobrego dla miłośników kokosu i słodkości:)

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1,5 szkl mąki
    2 jajka
    125 g masła
    1/2 op. cukru wanilinowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Wypełnienie:
    250 ml mleka kokosowego
    25 g wiórków kokosowych
    1/3 puszki masy krówkowej
    1/2 małego słoiczka wiśni drylowanych
    1 łyżka żelatyny
    1 łyżka cukru

Kokosowe koszyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem, dodać 2 żółtka, 1 białko, cukier oraz proszek i zagnieść gładkie ciasto.
  • punkt 2 2. Ciasto rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wykrawamy paski. I układamy paski na żaroodporne miseczki
  • punkt 3 3. Miseczki pieczemy w 180 stopniach na zloty kolor ( ok 20-30 min)
  • 4. Żelatynę moczymy w 50 ml zimnej wody , aż napęcznieje.
  • 5. Mleko kokosowe delikatnie ubijamy mikserem, dodajemy 15 g wiórków kokosowych i cukier, mieszamy, dodajemy żelatynę i miksujemy przed 3 minuty. Masę odstawiamy na 15 min w zimne miejsce by stężała
  • punkt 6 6. Do miseczek wykładamy:
    masę kokosową, delikatnie rozpuszczoną masę krówkową, wiśnie i ponownie masę kokosową. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy