Kluski ziemniaczane z farszem koperkowym i aksamitnym sosem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tanie, smaczne i zdrowe

  • 40 min

Składniki:

  • 8-10 ziemniaków, 0,5 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej, mały pasztecik pomidorowy, pieprz, sól, pęczek koperku, 10pieczarek, śmietana,przyprawa uniwersalna

Kluski ziemniaczane z farszem koperkowym i aksamitnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Ziemniaki gotujemy, przepuszczamy przez praskę, zagniatamy ciasto z obu mąk ziemniaków i szczypty soli,
    Farsz:z paszteciku pokrojonego koperku i pieprzu robimy farsz,
    formujemy ciasto jak kluski śląskie w środku wkładamy pół łyżeczki farszu,z ciasta robimy kulisty kształt kluski musimy uważac zeby farsz w srodku nie wypłynął, lekko spłaszczamy kluska,gotujemy chwilkę po wypłynięciu. Sos:Pieczarki myjemy,kroimy i gotujemy. Gdy beda miekkie dodajemy 3 łyżki śmietany, przyprawe uniwersalna,zaciągamy mąką na koniec solimy pieprzymy i wrzucamy sporą ilość koperku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy