Klopsy z omletem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Mięsne klopsy z omletem i pomidorami z zalewy.

  • 20 min

Składniki:

  • 60-70 dkg mięsa mielonego

    3-4 łyżki bułki tartej

    1 jajko

    1 mała cebula

    2 ząbki czosnku

    1 łyżka śmietany kwaśnej

    sól,pieprz,ulubione przyprawy

    Omlet:

    3 jaja

    3 łyżki mleka

    sól,pieprz,suszona bazylia

    kilka pomidorów suszonych z zalewy

Klopsy z omletem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klopsy z omletem 1. Składniki na mięsny farsz włożyć do miski,doprawić i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Podzielić na dziewięć porcji.
  • Klopsy z omletem 2. Przygotować omlet.Jajka rozmieszać z mlekiem,dodać sól,pieprz,pokrojone pomidory z zalewy i suszoną bazylię.Można usmażyć jeden duży omlet lub tak jak ja to zrobiłam trzy omlety na malutkiej patelni. Omlety podzielić na paseczki,mi wyszło dziewięć zrazów,więc omlety podzieliłam na dziewięć kawałków i zwinąć w rulon.
  • Klopsy z omletem 3. Z mięsnego farszu porcjami formować kulki,spłaszczyć,na środek dać rulonik omleta i uformować tak jak zrazy.
  • Klopsy z omletem 4. Każdy zraz obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
  • Klopsy z omletem 5. Zrazy włożyć do naczynia do zapiekania wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać ok.15 minut.

Porady

Dodatki do omleta można zmieniać,dodając zamiast suszonych pomidorów gotowane warzywa,szynkę,boczek,pieczarki podsmażone na cebulce itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy