Rolada wieprzowa z omletem

4.5 (147 ocen)

Często urozmaicam swoje dania. Warto tradycyjną pieczeń zmienić w efektownie wyglądającą roladę, która cieszy oko i podniebienie.

Składniki:

  • 1,20 kg szynki wieprzowej
    20 dag mielonego mięsa
    3 jajka
    4 łyżki mąki
    pół pęczka szczypiorku
    ugotowana marchewka
    2 ząbki czosnku
    papryka mielona ostra
    majeranek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Omlet Szynki

Rolada wieprzowa z omletem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż. Lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem,papryką i majerankiem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wstawić na kilka godzin do lodówki. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wyrobić.
  • farsz przed zwinięciem rolady 2. Jajka, mąkę i przyprawy zmiksować, dodać drobno posiekany szczypiorek, Usmażyć omlet podobnej wielkości jak płat szynki i ułożyć go na szynce. Na omlecie rozsmarować farsz mięsny. Na brzegu płata mięsa położyć marchewkę i ciasno zwinąć roladę. Boki pospinać wykałaczkami i szybko podsmażyć roladę na gorącym tłuszczu z obu stron.
  • podsmaż roladę z obu stron na gorącym oleju 3. Mięso włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec 90 minut w 180 st. pod przykryciem. Po upieczeniu pokroić na plastry i podawać np.z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować