KIESZONKI SCHABOWE Z PIECZARKAMI I PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lubię eksperymentować w kuchni i przygotowywać dla mojej rodziny nowe dania. Takie kieszonki z puree smakują wyśmienicie. Polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • • 5 kotletów schabowych
    • 30 dag pieczarek
    • 2 cebule
    • 3 łyżki masła
    • 2 jajka
    • ok. 10 dag bułki tartej
    • 3 szklanki mrożonego groszku
    • 50 ml śmietany 30%
    • Sól, pieprz, olej

Kieszonki schabowe z pieczarkami i puree z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Cebule obierz i posiekaj. Na roztopionym maśle przesmaż cebule, następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż ok. 5 minut. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw do wystudzenia.
  • 2. Kotlety rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem i nałóż porcję farszu. Mięso złóż na pół i zepnij wykałaczką. Tak przygotowane sakiewki panieruj w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i smaż z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • 3. Zielony groszek przełóż do garnka, zalej posolonym wrzątkiem i gotuj do miękkości 10-15 minut. Po tym czasie odcedź wodę, a groszek zmiksuj z dodatkiem śmietany. Puree dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj z nim sakiewki ze schabu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy