Uwielbiam naleśniki z nadzieniem serowym. Jest to także chyba jedno z najpopularniejszych sposobów podania naleśników. Dziś proponuje nieco zmieniona wersję nadzienia serowego, równie pyszną i oryginalną.
Składniki:
Ciasto:
• 1,5 szklanki mleka,
• 0,5 szklanki wody,
• Około 20 dag mąki,
• 1 duże jajko lub 2 mniejsze,
• Jedna łyżka cukru,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• Olej do smażenia
Ser kawowo-czekoladowy:
• Około 40 dag białego sera,
• Garść rodzynek,
• 1,5 łyżki dobrej jakościowo kawy rozpuszczalnej,
• Nutella- około 2-3 łyżki,
• Mleko lub śmietanka (około 2-3 łyzki),
Kawowo-czekoladowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Składniki ciasta miksujemy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta i smażymy , aż wierzch się zetnie , a dół zrumieni. Następnie przewracamy na drugą stronę. Przekładamy na talerz i smażymy następne porcje. Gotowe naleśniki przekładamy przygotowanym serem.
2.Nadzienie: Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości wody.
Ostygniętą dokładamy do sera i razem miksujemy. Następnie dokładamy do smaku nutellę ( jej ilość zależy od tego jak słodkie chcemy mieć nadzienie). Jeśli ser jest zbyt twardy w trakcie miksowania dokładamy odrobinę mleka.
Gotowe nadzienie łączymy z rodzynkami i przekładamy nim naleśniki.
Naleśniki zwijamy w rulon. Podajemy z bitą śmietaną.
Komentarze