Kawowo-czekoladowe naleśniki

0 (0 ocen)

Uwielbiam naleśniki z nadzieniem serowym. Jest to także chyba jedno z najpopularniejszych sposobów podania naleśników. Dziś proponuje nieco zmieniona wersję nadzienia serowego, równie pyszną i oryginalną.

Składniki:


  • Ciasto:
    • 1,5 szklanki mleka,
    • 0,5 szklanki wody,
    • Około 20 dag mąki,
    • 1 duże jajko lub 2 mniejsze,
    • Jedna łyżka cukru,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • Olej do smażenia
    Ser kawowo-czekoladowy:
    • Około 40 dag białego sera,
    • Garść rodzynek,
    • 1,5 łyżki dobrej jakościowo kawy rozpuszczalnej,
    • Nutella- około 2-3 łyżki,
    • Mleko lub śmietanka (około 2-3 łyzki),

    • Dodatkowo: Gotowa bita śmietana ( w sprayu),

Kawowo-czekoladowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki ciasta miksujemy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta i smażymy , aż wierzch się zetnie , a dół zrumieni. Następnie przewracamy na drugą stronę. Przekładamy na talerz i smażymy następne porcje. Gotowe naleśniki przekładamy przygotowanym serem.
  • 2. Nadzienie: Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości wody.
    Ostygniętą dokładamy do sera i razem miksujemy. Następnie dokładamy do smaku nutellę ( jej ilość zależy od tego jak słodkie chcemy mieć nadzienie). Jeśli ser jest zbyt twardy w trakcie miksowania dokładamy odrobinę mleka.
    Gotowe nadzienie łączymy z rodzynkami i przekładamy nim naleśniki.
    Naleśniki zwijamy w rulon. Podajemy z bitą śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy