Karmelowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładki ciasto. Podzielić na 3 części. Piec każdy płat osobno około 8-12 minut. Piekarnik nagrzać do 1750C.
Budynie ugotować zgodnie i instrukcją na opakowaniu używając 1/3 mleka mniej. Przestudzić. Do budyniu można również dodać masła, jeśli ktoś preferuje taki krem.
Przygotowanie zaczynam od wsypania do rondelka lub na patelnię cukru. Podgrzewam aż do skarmelizowania (złoty kolor i bąbelki). Wlewam śmietankę, mieszam. Po zagotowaniu zdejmuję z ognia, jak przestygnie to dodaję czekoladę białą i masło i mieszam.
Przygotowanie ciasta:
Gotowe, zimne blaty ciasta przełożyć kremami. Na pierwszy blat rozłożyć budyń, przykryć go ciastem. Następnie rozsmarować na nim kajmak, przykryć płatem z orzechami.
Komentarze