KARMELOWY PRZEKŁADANIEC

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Miodowe płaty przełożone budyniem, masą kajmakową i uwieńczone orzeszkami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki ciasta: 60 dag mąki pszennej,
    ¾ szklanki cukru,
    2 jaja, 2 żółtka,
    20 dag margaryny,
    3 łyżki mleka,
    3 łyżki miodu,
    2 łyżeczki sody,
    1 opakowanie cukru waniliowego.
    Krem: 1-2 opakowania budyniu waniliowego,
    Krem: 100 g cukru,
    150 g śmietanki 36%,
    100 g białej czekolady,
    1 łyżka masła.

Karmelowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładki ciasto. Podzielić na 3 części. Piec każdy płat osobno około 8-12 minut. Piekarnik nagrzać do 1750C.
    Budynie ugotować zgodnie i instrukcją na opakowaniu używając 1/3 mleka mniej. Przestudzić. Do budyniu można również dodać masła, jeśli ktoś preferuje taki krem.
    Przygotowanie zaczynam od wsypania do rondelka lub na patelnię cukru. Podgrzewam aż do skarmelizowania (złoty kolor i bąbelki). Wlewam śmietankę, mieszam. Po zagotowaniu zdejmuję z ognia, jak przestygnie to dodaję czekoladę białą i masło i mieszam.

    Przygotowanie ciasta:
    Gotowe, zimne blaty ciasta przełożyć kremami. Na pierwszy blat rozłożyć budyń, przykryć go ciastem. Następnie rozsmarować na nim kajmak, przykryć płatem z orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy