KARKÓWKA UŚMIECH LATA

0 (0 ocen)

Wygląda apetycznie i jeszcze lepiej smakuje.Roladę tą można też podawać na zimno jako przekąskę lub jako wędlinę do chleba.

Składniki:

  • 2 kg. karkówki
    1/2 strąka czerwonej papryki
    1/2 strąka żółtej papryki
    1/2 główki czosnku duży
    1/2 pęczka natki pietruszki
    20 dkg. mielone wieprzowe
    20 dkg. sera żółtego
    2 łyżki mleka
    sól,pieprz,przyprawa uniwersalna,słodka papryka,olej

Karkówka uśmiech lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówka uśmiech lata 1. Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem rozkroić na 3 części aby powstał duży prostokąt.Przyprawić solą i pieprzem.
  • karkówka uśmiech lata 2. Mielone przyprawić solą,pieprzem,przyprawa uniwersalna dodać 2 łyżki startego sera i 2 łyżki mleka.Papryki oczyścić,pokroić w paski,końcówki odkroić,rozdrobnić blenderem i dodać do mięsa mielonego.Wyrobić na gładką masę
  • karkówka uśmiech lata 3. Mięso mielone wyłożyć na brzegu karkówki.Na warstwie mielonego w środki ułożyć paski sera.Wzdłuż sera układać kolorami paprykę,z jednej strony żółtą z drugiej czerwoną.
  • karkówka uśmiech lata 4. Na serze ułożyć całą natkę pietruszki,położyć pokrojony w słupki czosnek,przykryć serem.
  • karkówka uśmiech lata 5. Delikatnie zwinąć roladę.Brzegi spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią.Z wierzchu mięso posypać solą,pieprzem,słodką papryką i posmarować olejem.Wstawić do następnego dnia do lodówki.Roladę ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C.Piec 60 min.polewając wytworzonym sosem.Odwrócić roladę na drugą stronę i piec jeszcze 50 min.również podlewając wytworzonym sosem.
  • karkówka uśmiech lata 6. Upieczoną roladę wyjąć na półmisek,odciąć kilka plastrów,ozdobić.

Porady

Podawać z ziemniakami polanymi sosem wcześniej zagęszczonemu mąką.Jak kto lubi może do sosu dodać słodką śmietankę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy