Karkówka uśmiech lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem rozkroić na 3 części aby powstał duży prostokąt.Przyprawić solą i pieprzem.
2.Mielone przyprawić solą,pieprzem,przyprawa uniwersalna dodać 2 łyżki startego sera i 2 łyżki mleka.Papryki oczyścić,pokroić w paski,końcówki odkroić,rozdrobnić blenderem i dodać do mięsa mielonego.Wyrobić na gładką masę
3.Mięso mielone wyłożyć na brzegu karkówki.Na warstwie mielonego w środki ułożyć paski sera.Wzdłuż sera układać kolorami paprykę,z jednej strony żółtą z drugiej czerwoną.
4.Na serze ułożyć całą natkę pietruszki,położyć pokrojony w słupki czosnek,przykryć serem.
5.Delikatnie zwinąć roladę.Brzegi spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią.Z wierzchu mięso posypać solą,pieprzem,słodką papryką i posmarować olejem.Wstawić do następnego dnia do lodówki.Roladę ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C.Piec 60 min.polewając wytworzonym sosem.Odwrócić roladę na drugą stronę i piec jeszcze 50 min.również podlewając wytworzonym sosem.
6.Upieczoną roladę wyjąć na półmisek,odciąć kilka plastrów,ozdobić.
Porady
Podawać z ziemniakami polanymi sosem wcześniej zagęszczonemu mąką.Jak kto lubi może do sosu dodać słodką śmietankę.
Komentarze