Kalafiorowa zupa krem

0 (0 ocen)

Zupa przygotowana z niewielu składników, można by rzec, że zupełnie zwykła. Sekretem jest tylko odpowiednie podanie jej aby nabrała eleganckiego wyglądu i wyrazistego smaku. Polecam ją nie tylko na co dzień ale również na większe przyjęcia.

Składniki:

  • 1kalafior
    4-5 młodych ziemniaków
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    kawałek pora
    1 udko
    cebula
    sól
    pieprz biały
    ognista mieszanka przypraw
    2-3 łyżki śmietany
    koperek

Kalafiorowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować ok 2 l wody. Dodać udko, obraną marchewkę i pietruszkę, pora i cebulę. Gotować ok 30-40 minut. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Z zupy wyjąć cebulę, marchewkę i pora, dodać ziemniaki i kalafiora. Gotować jeszcze ok 15 minut do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć mięso. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Całość dokładnie zmiksować na gładki krem. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zupę podawać posypaną marchewką, koperkiem i ognistą mieszanką przypraw.
    Można również podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy