Kajmakowy brownie

0 (0 ocen)

Przepis znalazłam na swoim ulubionym blogu kulinarnym, polecam , bo ciasto jest pyszne.

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
    115 g masła
    25 g kakao
    4 jajka
    180 g cukru
    140 g mąki
    1 puszka kajmaku lub mleka kondensowanego, słodzonego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kajmakowy brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli nie uda nam się kupić gotowego kajmaku to gotujemy słodzone mleko w puszcze przez 2 godz. ( puszka musi być cała przykryta wodą). Studzimy.
  • 2. Masło topimy w rondelku , dodajemy czekoladę i cukier, mieszamy na małym ogniu aż wszystko się rozpuści, następnie dodajemy kakao i studzimy.
  • 3. Do masy czekoladowej powoli dodajemy jajka , a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • 4. Foremkę 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki).
  • 5. 2/3 ciasta wykładamy do formy, na wierzchu powoli rozsmarowujemy połowę kajmaku, następnie resztę ciasta i znowu kajmak.
  • 6. Ciasto pieczemy przez 30 min ( nie dłużej) w temp. 170 st. C.

Komentarze

Podobne przepisy

5 (176 ocen)

image-1vtfyms

5 (176 ocen)

Sernik kajmakowy

Teodorka Palce lizać. 1 godz. 40 min

4 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

mazurek kajmakowy

4 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Mazurek kajmakowy

mariosylwia :-) Gorąco polecam (-: 1 min

4.49 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

sernik