Kabaczek nadziewany krewetkami

0 (0 ocen)

owoce morza z warzywami tworzą zdrową i smaczną kompozycję na talerzu

Składniki:

  • kabaczek, 40 dkg mrożonych krewetek, 5 cebul, 2 ząbki czosnku, 3/4 szklanki oleju, 1/2 łyżeczki chili, łyżeczka pasty anchois, sól, pieprz

Kabaczek nadziewany krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczek umyć, obrać ze skórki, przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na rozgrzanych 2 - 3 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, posiekany czosnek i krewetki. Po 5 minutach smażenia dodać chili, sól, pieprz i pastę anchois, wymieszać. Pozostały olej wlać do brytfanki. Napełnić farszem z krewetek połówki kabaczka. Ułożyć je w brytfance farszem do góry, podlać wodą ( 1/2 szklanki ), przykryć folią aluminiową, wstawić do rozgrzanego ( około 250 stopni ) piekarnika. Piec godzinę. Na ostatnie 10 minut zdjąć folię, aby powierzchnia ładnie się przyrumieniła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy