Kabaczek nadziewany

0 (0 ocen)

  • 40 min

składniki na 4 porcje :

  • 40 min

Składniki:

  • 2 kg kabaczek, 4 cebule, 2 pietruszki, 4 marchewki, seler, 5 pomidorów, 5 ząbków czosnku, 15 dkg sera żółtego, kilka łyżek bulionu, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki bułki tartej, łyżeczka otartej skórki z cytryny, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, łyżeczka słodkiej papryki mielonej, łyżeczka bazylii, łyżeczka majeranku, łyżeczka estragonu, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól

Kabaczek nadziewany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczek obrać, przekroić wzdłuż na 2 części, usunąć pestki. Zagotować wodę z solą, wrzucić kabaczek i obgotować 5 minut Wyjąć, przelać zimną wodą i osączyć. Przygotować nadzienie : marchew, pietruszkę, seler obrać, zetrzeć na tarce i pokropić sokiem z cytryny. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Czosnek zmiażdżyć, rozetrzeć z solą i dodać do cebuli, wrzucić starte warzywa, skórkę cytrynową, wszystko razem podsmażyć, nie przerywając mieszania. Na koniec podlać bulionem i dusić 5 minut na małym ogniu. Wrzucić pomidory, paprykę, przyprawić pieprzem i dusić jeszcze 3 minuty. Zestawić z ognia, wrzucić połowę żółtego sera i zioła. Połówki kabaczka wrzucić do wysmarowanego żaroodpornego naczynia, nadziać przygotowanym farszem, wierzch posypać resztą sera żółtego i bułką tartą. Włożyć do piekarnika i zapiekać 20 minut. Wierzch posypać obficie natką pietruszki.

Porady

Pamiętajmy, aby większe kabaczki o grubszej skórce obierać, a najlepiej spożywać sztuki niewyrośnięte do 25 cm długości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy