Kabaczek nadziewany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabaczek obrać, przekroić wzdłuż na 2 części, usunąć pestki. Zagotować wodę z solą, wrzucić kabaczek i obgotować 5 minut Wyjąć, przelać zimną wodą i osączyć. Przygotować nadzienie : marchew, pietruszkę, seler obrać, zetrzeć na tarce i pokropić sokiem z cytryny. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Czosnek zmiażdżyć, rozetrzeć z solą i dodać do cebuli, wrzucić starte warzywa, skórkę cytrynową, wszystko razem podsmażyć, nie przerywając mieszania. Na koniec podlać bulionem i dusić 5 minut na małym ogniu. Wrzucić pomidory, paprykę, przyprawić pieprzem i dusić jeszcze 3 minuty. Zestawić z ognia, wrzucić połowę żółtego sera i zioła. Połówki kabaczka wrzucić do wysmarowanego żaroodpornego naczynia, nadziać przygotowanym farszem, wierzch posypać resztą sera żółtego i bułką tartą. Włożyć do piekarnika i zapiekać 20 minut. Wierzch posypać obficie natką pietruszki.
Porady
Pamiętajmy, aby większe kabaczki o grubszej skórce obierać, a najlepiej spożywać sztuki niewyrośnięte do 25 cm długości.
Komentarze