Jogurtowe muffinki z jeżynami

0 (0 ocen)

Delikatne i wilgotne muffinki, a w nich zatopione owoce jeżyny. Wspaniale smakują do popołudniowej herbatki.

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki jogurtu
    1/4 szklanki oleju
    1 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    jeżyny
    cukier puder

Jogurtowe muffinki z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Wsypać cukier do misy z żółtkami i utrzeć.
    Wlać jogurt, wymieszać.
  • 2. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy żółtkowej. Połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie ucierać zbyt długo.
  • 3. Z białek ubić pianę i wmieszać w ciasto. Wylewać do foremek na muffinki i na wierzchu wyłożyć jeżyny. Piec w 180*C przez ok 25min. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy