jajeczne frykasy na makaronie ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

szybki i zdrowy obiad. Danie jest bardzo sycące i pożywne. Wielbiciele szpinaku na pewno bedą zachwyceni.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe zestaw B:
    300 g makaronu muszelki
    6 jajek ugotowanych na twardo
    1 jajko surowe
    50 g serka topionego

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    300 g mrożonego szpinaku

    Składniki robocze:
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżka masła
    1 łyżka śmietany
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    chili
    olej do smażenia

    Do dekoracji:
    pomidor
    oliwki
    lisć melisy

Jajeczne frykasy na makaronie ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać surowe jajko, łyżkę bułki tartej, sól i pieprz. Formować niewielkie kotleciki i obtaczać je w bułce tartej.
  • 2. Mrożony szpinak umieścić w rondelku i wstawić na gaz. Mieszając gotować aż cała woda odparuje. Następnie dodać masło i nadal gotować. Dodać czosnek, przyprawy oraz serek i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i zagotować.
  • 3. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać ze szpinakiem. Kotleciki usmażyć na oleju i podawać z makaronem.

Komentarze

Podobne przepisy