Nyskie Frykasy Czosnkowe

4.79 (221 ocen)

Sprawdzi się jako przekąska do piwa :)

Składniki:

  • ciasto:
    - 2 szklanki mąki
    - 1/3 szklanka oliwy
    - 2/3 szklanki ciepłego mleka
    - opakowanie suszonych drożdży
    - sól, pieprz, bazylia i oregano

    - przecier pomidorowy
    - główka czosnku
Wystaw ocenę:

4.79 (221 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Nyskie frykasy czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, z pozostałymi składnikami zarobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • frykas 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 częsci, każda rozwałkować, posmarować cały placek przecierem pomidorowym. Na połowie rozsypać przecisnięty przez praskę czosnek.
  • frykas 3. Złożyć placek na pół, lekko docinąć, pociąć na paski ok 2 cm szerokości, skręcić w świderek
  • frykasy przed upieczeniem 4. ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia, upiec na złoty kolor w 180 stopniach ok. 20-30 minut. Podawać sosem czosnkowym i keczupem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować