Nyskie Frykasy Czosnkowe

  • wyświetlono: 9389 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Sprawdzi się jako przekąska do piwa :)

Judytka

Składniki

ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanka oliwy
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- opakowanie suszonych drożdży
- sól, pieprz, bazylia i oregano

- przecier pomidorowy
- główka czosnku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Nyskie Frykasy Czosnkowe

  • ciasto 1. ciasto: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, z pozostałymi składnikami zarobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • frykas2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 częsci, każda rozwałkować, posmarować cały placek przecierem pomidorowym. Na połowie rozsypać przecisnięty przez praskę czosnek.
  • frykas3. Złożyć placek na pół, lekko docinąć, pociąć na paski ok 2 cm szerokości, skręcić w świderek
  • frykasy przed upieczeniem4. ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia, upiec na złoty kolor w 180 stopniach ok. 20-30 minut. Podawać sosem czosnkowym i keczupem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchnia
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-02tr3xw

Dodane przez: Magster

CZOSNKOWE PUREE Z ZIEMNIAKÓW

Trochę inna wersja tradycyjnego...

masełko czosnkowe z koperkiem

Dodane przez: dominikajasiel

Masło czosnkowe

Lepsze od kupnego i tańsze!

masło czosnkowe

Dodane przez: mikiirafi

Masło czosnkowe

W okresie letnim nie wyobrazamy...

Krakersy z pastą serowo - czosnkową

Dodane przez: MonikaW

Krakersy z pastą serowo - czosnkową

Krakersy z pastą serowo - czosnkową...

Czosnkowa łopatka  z szynkowara

Dodane przez: Joanna Kryla

Czosnkowa łopatka z szynkowara

Pyszna wędlinka na kanapki, dobra...

Masło czosnkowe

Dodane przez: AnetaSłużałek

Masło czosnkowe

Doskonały dodatek do pieczywa na...