Kotleciki jajeczne ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Szybkie kotleciki .

Składniki:

  • Składniki na 10 kotlecików :
    - 8/9 jajek
    -6-7 dużych garści szpinaku
    - otręby / bułka tarta
    -przyprawy - 4 łyżeczki czosnku granulowanego / 2-3 ząbki , sól , pieprz , suszona bazylia , suszone oregano ,ziarenko smaku
    -szczypiorek
    - 1/4 średniej cebuli
    - ok . 4 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki

Kotleciki jajeczne ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 6/7 jajek gotujemy na twardo (ja użyłam 6 i masa była rzadsza , wydaje mi sie że z użyciem 7 jajek byłaby idealna ).
    Szpinak myjemy , rwiemy na drobne kawałki i smażymy na patelni z dodatkiem wody .
    Dodajemy 2 łyżeczki czosnku lub 1-2 ząbki czosnku , szczyptę soli i pieprzu .
    Dusimy pod przykrywką ok. 5 min.
    Posiekaną cebule smażymy na 1-2 łyżeczkach oliwy aż do zarumienienia .
    Szczypiorek siekamy .

    Ugotowane jajka odkładamy do ostygnięcia .
    Kiedy ostygną ścieramy je na tarce o małych oczkach .
    Jajka , szpinak , szczypior , cebule , dwa surowe jajka i przyprawy (bazylię , oregano , sól i pieprz) mieszamy .
    Na talerzyk wysypujemy otręby. Z masy formujemy średnie kotleciki i obtaczamy w otrębach .
    Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wykładamy kotleciki do lekkiego zarumienienia z obu stron.
    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy kotleciki na 15 min .
    Możemy je również smażyć na oleju do zarumienienia .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować