Jaja na jarzynie ze szpinaku i porów

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na kolację

  • 30 min

Składniki:


  • 500 g porów
    500 g szpinaku
    150 g surowej szynki
    50 g masła
    40 g mąki
    125 ml wytrawnego białego wina
    250 ml rosołu mięsnego
    sól
    pieprz czarny
    świeżo starta gałka muszkatołowa
    4 jaja

Jaja na jarzynie ze szpinaku i porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory przekroiłem wzdłuż, umyłem, oczyściłem a następnie pokroiłem w cienkie krążki.
    Szpinak dokładnie umyłem, przebrałem i dość grubo pokroiłem.
    Szynkę pokroiłem w małą kostkę, w szerokim rondlu podsmażyłem na maśle na średnim ogniu. Do szynki dodałem pory, dusiłem je 3 minuty na słabym ogniu. Dodałem szpinak, dusiłem pod przykryciem, aż liście zmiękły i puściły sok.
    Tak przygotowaną jarzynę oprószyłem mąką, zasmażyłem. Rozprowadziłem rosołem i winem. Zagotowałem i pod przykryciem trzymałem na słabym ogniu ok. 7 minut. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    W międzyczasie ugotowałem jajka na półmiękko. Obrałem , przekroiłem na pół, ułożyłem na jarzynie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy