Kulki jaglane.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Taka wariacja kaszowa,podana jako małe co nie co na kolację:)

  • 40 min

Składniki:

  • -pół szklanki kaszy jaglanej
    -1 szklanka wody
    -sól,jarzynka
    -2 łyżeczki musztardy sarepskiej łagodnej
    -3 łyżeczki musztardy francuskiej
    -mielone na klosiki(+ jajko i przyprawy)
    -natka pietruszki
    -coś do ozdoby np papryka,ogórek
    -1 op. ciasta francuskiego

Kulki jaglane. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przecedzić na sitku pod zimną wodą a potem przelać ją wrzątkiem,wrzucić do garnka z wodą dodać przyprawy i ugotować (ok 20 min).Po ugotowaniu mieszam z musztardami.(można trochę majonezu jak ktoś lubi)
  • 2. Po upieczeniu powstaną śliczne miseczki ,w które nakładam łyżką do lodów po dwie gałki przyprawionej kaszy,na to klopsik i na to ozdobę np kwiatek z papryki.To wszystko spinam ozdobnym widelczykiem.

Porady

Taką wariację jaglaną można jeść na zimno i do tego upieczone jabłuszko z foremek,taka kolacyjka 2 w 1:).Często to robię pól na pół bo ja wolę z kaszą kuskus a chłopcy wolą z jaglaną .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy