Kulki jaglane z białą czekoladą w kokosie

4.5 (195 ocen)

Smaczne kulki dla miłośników kaszy jaglanej, ale nie tylko. Do ich wykonania nie trzeba posiadać ogromnych zdolności. To takie domowe Rafaello. Moje córeczki były nimi zachwycone. Mogą być fajnym pomysłem np. na deser dla malucha, albo z dodatkiem alkoholu na przyjecie.

Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej,
    szklanka mleka,
    100g białej czekolady,
    wiórki kokosowe,
    2-3 kieliszki likieru kokosowego (w wersji dla dorosłych)
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kulki jaglane z białą czekoladą w kokosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płuczemy pod zimną i wrzącą wodą, a następne wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko! ( To ważne bo jeśli kasza będzie za rzadka, kulki nam się nie udadzą)
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny mleka (1-2 łyżki), dokładnie mieszamy. Gdy kasza nam się ugotuje mieszamy dokładnie z czekoladą i dodajemy 2-3 łyżki wiórek kokosowych. Jeśli wydaje nam się że nasza masa jest za mało słodka to możemy trochę dosłodzić. Odstawiamy by trochę przestygła, a następnie formujemy kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych. W wersji dla dorosłych do naszej masy dodajemy likier.
    Kulki układamy jedna obok drugiej i schładzamy w lodówce( najlepiej kilka godzin)
    Po schłodzeniu, kuleczki są gotowy. Smacznego!

Porady

Do kulek możemy dodać również kilka kropel ulubionego aromatu np. migdałowego. Wiórki możemy również podprażyć do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru. Jeśli chcemy by masa miała bardziej gładką konsystencję to możemy ją włożyć do blendera i zmiksować :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza jaglana Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować