Jabłkowe pierożki z cynamonem

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne kruche pierożki z jabłkiem i cynamonową nutką na osłodę jesiennych dni.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - żółtko: 1 sztuka
    - masło: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier puder: 0.4 szklanki
    - jabłka: 2 sztuki
    - cynamon: 2 łyżki

Jabłkowe pierożki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierożki 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem.
    Dodajemy zimne masło.
    Siekamy.

    Dodajemy żółtko i szybko wyrabiamy.

    Zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odstawiamy do lodówki.

    Rozwałkowujemy na cienki placek.

    Dużą szklanką lub obręczą wycinamy kółka.

    Jabłka obieramy , wydrążamy.

    Kroimy na ok.8-10 części
    ( tak by zmieściły nam się do ciastka).

    Układamy po kawałku na cieście.

    Posypujemy cynamonem.

    Zamykamy.

    Sklejamy tylko z boku.

    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wkładamy do nagrzanego na ok.180 C piekarnika na 15-20 minut.

    Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy