Jabłka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt - oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy, dosypujemy cukier. Ostrożnie dodajemy żółtka, mąkę i proszek. Wszystko mieszamy razem. Przygotowujemy tortownicę smarując ją tłuszczem np. margaryną i posypując ją bułką tartą. Ciasto wylewamy na tortownicę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 min.
Przygotowujemy masę jabłkową - jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki wyrzucając środek z pestkami. Kawałki jabłek wkładamy do garnka i wlewamy pół szklanki soku jabłkowego. Gotujemy ok. 10 min. Resztę soku mieszamy z budyniem. Wlewamy do jabłek, gotujemy, studzimy i wykładamy chłodne na biszkopt.
Przygotowujemy bitą śmietanę - Śnieżkę przygotuj jak na opakowaniu i następnie przełóż na ciasto. Schłodź.
Porady
Wierzch można ozdobić według uznania a bitą śmietanę można przygotować wg. własnego przepisu.
Komentarze