Jabłka pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasto jest niedrogie i proste a przy tym tak pyszne, że posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt: 4 łyżki mąki i 4 łyżki cukru; 3 jajka; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    Masa jabłkowa: 75 dkg jabłek; 1 szklanka soku jabłkowego; 1 budyń waniliowy;
    Bita śmietana: 1 opakowanie Śnieżki; mleko (tyle ile potrzeba na opakowaniu);

Jabłka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt - oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy, dosypujemy cukier. Ostrożnie dodajemy żółtka, mąkę i proszek. Wszystko mieszamy razem. Przygotowujemy tortownicę smarując ją tłuszczem np. margaryną i posypując ją bułką tartą. Ciasto wylewamy na tortownicę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 min.
    Przygotowujemy masę jabłkową - jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki wyrzucając środek z pestkami. Kawałki jabłek wkładamy do garnka i wlewamy pół szklanki soku jabłkowego. Gotujemy ok. 10 min. Resztę soku mieszamy z budyniem. Wlewamy do jabłek, gotujemy, studzimy i wykładamy chłodne na biszkopt.
    Przygotowujemy bitą śmietanę - Śnieżkę przygotuj jak na opakowaniu i następnie przełóż na ciasto. Schłodź.

Porady

Wierzch można ozdobić według uznania a bitą śmietanę można przygotować wg. własnego przepisu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy