Jabłecznik z Budyniem.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo Fajny przepis ! Polecam gorąco.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki :

    - 60 dag mąki tortowej,

    - szklanka cukru,

    - kostka margaryny,

    - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

    - 5 żółtek,

    - 3 łyżki kwaśnej śmietany,

    - 3 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem,

    - 1 litr mleka,

    - 1 kg. jabłek,

    - cynamon,

    - opakowanie cukru waniliowego,

    - margaryna i bułka tarta do formy,

    - cukier puder do posypania,.

Jabłecznik z budyniem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :

    1. Z mąki , cukru , proszku , margaryny , żółtek i śmietany zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie równe części.

    2. Jabłka myjemy , obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki . Budynie gotujemy na mleku. Blachę natłuszczamy , wysypujemy bułką . Połowę ciasta rozwałkowujemy i układamy na blasze. Wykładamy jabłka jedno przy drugim. Posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.

    3. Na jabłka wylewamy budyń. Na masie delikatnie układamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 C . Obficie posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy