Jabłecznik z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Torcik jabłkowy

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki pszennej
    1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

    Mus jabłkowy:
    duży słoik musu jabłkowego
    (albo 1,5 kg jabłek, cukier do smaku)
    20 gram żelatyny
    łyżeczka soku z cytryny

    Bita śmietana:
    300 ml śmietanki kremówki
    1/3 szklanki cukru pudru
    2 płaskie łyżeczki żelatyny

Jabłecznik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
    Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
    Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
    Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
    Wykładamy ciasto do formy z wyłożonym przez papier dnem.
    Pieczemy w temp.160st.C przez ok.30-40min.
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
    Ostudzić, zdjąć papier, przekroić na 2 blaty.
  • 2. Gotowy mus jabłkowy z sokiem cytrynowym podgrzać (albo pokrojone na kawałki jabłka dusić z cukrem w garnku do miękkości i zmiksować) dodać żelatynę.
    Mieszać przez kilka minut aż żelatyna się rozpuści i zostawić do ostudzenia.
  • 3. Przełożyć pierwszy blat do tortownicy (razem z rantem).
    Wyłożyć mus jabłkowy i docisnąć go drugim blatem, włożyć do lodówki.
  • jabłecznik 4.
    Żelatynę do śmietanki rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody.
    Ubić śmietankę razem z cukrem na bitą śmietaną, dodawać stopniowo żelatynę.
    Bitą śmietaną przełożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
    Przed podaniem ozdobić np. czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy