Jabłecznik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy biszkopt białka oddzielamy od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę gdy będzie już ubita dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie miesząc tak przygotowaną masę wylewany na wysmarowaną i oproszoną bułką tartą formy o wymiarach 36x25 pieczemy 30 minut w 180 c
galaretki rozpuszczamy w 2 szklanka wrzątku i odstawić do wystudzenia gdy już będzie się ściągać wymieszać z jabłkami i wyłożyć na wystudzony biszkopt żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku pozostawić do wystudzenia schłodzoną śmietanę ubijamy na wolnych obrotach gdy śmietana będzie już ubita dodajemy stopniową cukier puder i cukier waniliowy na koniec dodać żelatynę staranie połączyć i wylać całość na jabłka wygładzić powierzchnię i posypać tartą czekoladą lub polać polewą
( tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodać masło i mleko ) gotowe ciasto wstawić do lodówki
Komentarze