Jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 40 min

szybki ,prosty i smaczny.

  • 40 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    galaretka owocowa

    Masa śmietanowa:
    1/2 l śmietany kremówki
    2 opakowania zagęstnika do śmietany

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:białka oddziel od żółtek,ubij ze szczyptą soli.Dodaj cukier,ubij.Wsyp mąkę i proszek do pieczenia,dodaj żółtka,wymieszaj.Piecz 25 minut w temperaturze 170 stopni C.
  • 2. Masa jabłkowa: jabłka obierz,pokrój w kostkę,podduś z odrobiną wody ( nie gotuj!).Dodaj suchą galaretkę,wymieszaj.Nałóż ba ciasto.
  • 3. Masa śmietanowa:kremówkę ubij z zagęstnikiem.Przykryj ciasto.Udekoruj.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy