Indyk pod pistacjową skorupką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Oryginalne, smakowite kotlety na obiad z chrupiącą, słodko - słoną skorupką.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 sznycle z piersi indyka
    3/4 szklanki pistacji
    1 jajko
    1 łyżka miodu
    3 łyżki mleka
    2 łyżki bułki tartej
    pieprz, sól
    olej

Indyk pod pistacjową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sznycle umyć, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
  • 2. Pistacje obrać z łupinek. Włożyć do foliowej torebki i rozdrobnić wałkiem. Wymieszać w na płaskim talerzyku razem z bułką tartą.
  • 3. Do mleka dodać miód. Połączyć z jajkiem, roztrzepać. Filety maczać najpierw w masie jajecznej a potem w pistacjach, dokładnie je dociskając.
  • 4. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na wolnym ogniu. Delikatnie przewracać, aby panierka się nie rozpadła.Podawać np. z ryżem.

Komentarze

Podobne przepisy