Indyjska alu matar (ziemniaki z groszkiem)

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Była to pierwsza zupa, którą ugotował dla mnie mąż. Jest zdrowa, sycąca i szybka. Nie mogęsobie pozwolić na spędzanie długich godzin w kuchni – wolę zajmować się moją córeczką.

Składniki:

  • 1/2 cebuli
    ząbek czosnku
    duży pomidor
    kawałek korzenia imbiru
    łyżka garam masala lub łyżka curry
    łyżka kurkumy
    szczypta chili
    puszka groszku
    sól
    3-4 średnie ziemniaki
    olej

Indyjska alu matar (ziemniaki z groszkiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Indyjska alu matar (ziemniaki z groszkiem) 1. Połówkę cebuli drobno siekamy. Korzeń imbiru przeciskamy przez praskę do czosnku. Czosnek obieramy i drobno kroimy lub miażdżymy w prasce.
    Garam masala (lub curry), kurkumę i chili mieszamy w miseczce. Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w drobną kostkę. Pomidora myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
  • Indyjska alu matar (ziemniaki z groszkiem) 2. W średnim garnku rozgrzewamy olej i przysmażamy cebulę. Dodajemy czosnek i imbir. Wsypujemy przyprawy, dodajemy pomidora. Przykrywamy
    i kilka minut dusimy pod przykryciem. Dodajemy ziemniaki, groszek i solimy. Wody dodajemy tyle, by danie się nie przypaliło. Gotujemy, aż ziemniaki
    będą miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Komentarze

Podobne przepisy