Była to pierwsza zupa, którą ugotował dla mnie mąż. Jest zdrowa, sycąca i szybka. Nie mogęsobie pozwolić na spędzanie długich godzin w kuchni – wolę zajmować się moją córeczką.
Składniki:
1/2 cebuli
ząbek czosnku
duży pomidor
kawałek korzenia imbiru
łyżka garam masala lub łyżka curry
łyżka kurkumy
szczypta chili
puszka groszku
sól
3-4 średnie ziemniaki
olej
Indyjska alu matar (ziemniaki z groszkiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połówkę cebuli drobno siekamy. Korzeń imbiru przeciskamy przez praskę do czosnku. Czosnek obieramy i drobno kroimy lub miażdżymy w prasce.
Garam masala (lub curry), kurkumę i chili mieszamy w miseczce. Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w drobną kostkę. Pomidora myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
2.W średnim garnku rozgrzewamy olej i przysmażamy cebulę. Dodajemy czosnek i imbir. Wsypujemy przyprawy, dodajemy pomidora. Przykrywamy
i kilka minut dusimy pod przykryciem. Dodajemy ziemniaki, groszek i solimy. Wody dodajemy tyle, by danie się nie przypaliło. Gotujemy, aż ziemniaki
będą miękkie.
Komentarze