Hinduskie rasgule

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zawsze znajdę chociaż chwilę, by przygotować coś smakowitego dla mojego męża Mukesha i naszej maleńkiej księżniczki Anitki

Składniki:

  • ● 30 dag niezbyt kwaśnego sera twarogowego typu
    włoskiego (np. capri)
    ● 1,5 szklanki cukru
    ● op. cukru waniliowego

Hinduskie rasgule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser wyrabiamy na jednolitą
    masę i formujemy kulki wielkości
    orzecha włoskiego
  • 2. Do garnka wlewamy 750 ml
    wody, wsypujemy cukry i gotujemy
    5-7 minut. Następnie połowę
    syropu odlewamy do miseczki.
    Do reszty wkładamy
    kulki, uważając, aby się nie stykały.
    Gotujemy pod przykryciem
    ok. 10 minut. Zmniejszamy
    ogień i skrapiamy kulki
    zimną wodą. Gotujemy jeszcze
    10-12 minut, a potem przekładamy do miseczki z syropem.
    Odstawiamy na ok. 4 godziny

Porady

Alicji Jakimy-Saini W Indiach tradycyjny syrop do rasguli przygotowuje się z wody różanej dostępnej w Polsce w sklepach kolonialnych. Do dekoracji można użyć drobno startej czekolady lub kuleczek ryżowych o smaku kokosowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy