Hamburger ***BIG MAG***

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Takiego big-maga, wyczarowałam dla najstarszego wnuczka.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -5 bułek do burgerów.
    -sałata lodowa
    -korniszony
    -kotlety
    -10 plasterków twardego sera
    -sos

    Kotlety:
    -0,5 kg.mięsa mielonego
    -4 kromki chleba tostowego
    -1,5 szklanki gorącego mleka
    -1 cebula-pokrojona i podsmażona
    -2 jajka
    -1 łyżka musztardy
    -natka pietruszki
    -1 łyżeczka papryki
    -sól,pieprz

    Sos:
    -pół słoiczka majonezu
    -1 łyżka posiekanej cebuli
    -1 łyżka musztardy
    -szczypta suszonego czosnku
    -kilka kropli octu winnego
    -1 łyżeczkę cukru
    -1 korniszon w drobnej kosteczce

Hamburger ***big mag*** - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety do big-maga 1. Chlebek zalać gorącym mlekiem.Odstawić do napęcznienia i odcisnąć.Dodać resztę składników,wymieszać i ulepić kotlety.Jak będzie rzadkie to można dodać tartej bułki.Podzielić na 10 części.Formować dosyć płaskie kotlety.Obtaczać w bułce tartej.Smażyć na smalcu lub oleju.Można potem podpiec w piekarniku z 10 min.

    Sos-wymieszać składniki.
  • 2. Składanie:
    Bułki przekroić na 3 części i zgrilować.
    1/ bułka
    2/ sos
    3/ sałata lodowa (pokrojona, albo w liściu)
    4/ korniszon (przekrojony wzdłuż)
    5/ ser twardy w plasterku
    6/ kotlet
    7/ bułka
    Dalej układać jak wyżej.
    Podgrzać w mikrofalówce, albo piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy