Grzybowy garnek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Syte i proste danie z dodatkiem naszych ulubionych grzybów.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g makaronu np. świderki
    200 g wędzonej kiełbasy
    1 cebulę
    100 g suszonych grzybów
    2 łyżki oleju
    kilka igiełek świeżego rozmarynu (ewentualnie suszonego)
    150 ml śmietanki 30%
    200 ml wody
    suszony czosnek
    sól, pieprz.

Grzybowy garnek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy. Najlepiej zrobić to wieczorem dzień wcześnie, następnie gotujemy w wodzie ok. 15 min. Po wystudzeniu grzyby kroimy w małą kostkę.
  • 2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 3. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
  • 4. Wodę ze śmietanką mieszamy, dodajemy grzyby, rozmaryn, czosnek suszony, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, a następnie wylewamy na patelnię. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron.

Porady

Jeżeli nasze jesienne zbiory już się skończyły, to zamiast suszonych grzybów można użyć świeże pieczarki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy